Receptek



Karácsonyi Kenyér receptje


Izlandi bárány recept

Gordon Ramsay

Izlandi zuzmó tea

Az izlandi zuzmóból készített teát használhatjuk ivó- vagy öblögetőteaként.Ezt a teát kétféleképpen is elkészíthetjük:

Elkészítés (1): Az összevagdalt zuzmóból két teáskanálnyit egynegyed liter forró vízzel leöntünk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Elkészítés (2):
Az összevagdalt zuzmóból két teáskanálnyit negyed liter forró vízzel leöntünk és egy fél perc elteltével leszűrjük. A folyadékot, amely csaknem kizárólag keserű anyagokat tartalmaz, kiöntjük. A zuzmót újabb negyed liter forró vízzel leöntjük, 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

A második fajta főzet kevesebb keserű anyagot tartalmaz, ezáltal gyermekek számára alkalmasabb. Mivel azonban ez az eljárás a zuzmó antibiotikumos hatását nagyrészt megszünteti, a felnőtteknek inkább az első készítési mód ajánlatos.

Izlandi csirkecomb

Hozzávalók:

  • 8 db közepes nagyságú lebőrözött csirkecomb (ezt ki kell klopfolni)
  • A páchoz:
  • 3/4 dl olaj
  • fél citrom leve
  • fél citrom reszelt héja
  • 1-2 gerezd tört fokhagyma
  • 1 mokkáskanál mustár
  • 1 mokkáskanál oregánó
  • késhegynyi törött bors

Elkészítés:

A pácléhez valókat alaposan összekeverjük. A csirkecombokat egyenként beleforgatjuk és egy tálba fektetjük. A megmaradt páclevet is ráöntjük, a tálat légmentesen lezárjuk, és legalább 1 napra hűtőszekrénybe rakjuk.

Ezután a csirkecombokat tűzálló tálba vagy zománcos tepsibe egymás mellé fektetjük, és a sütőben szép pirosra sütjük.

Kínáljunk hozzá dúsan petrezselymezett rizst és fejes salátát.