Karácsonyi Kenyér receptje
Izlandi bárány recept
Gordon Ramsay
Izlandi zuzmó tea
Az izlandi zuzmóból készített teát használhatjuk ivó- vagy öblögetőteaként.Ezt a teát kétféleképpen is elkészíthetjük:
Elkészítés (1): Az összevagdalt zuzmóból két teáskanálnyit egynegyed liter forró vízzel leöntünk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Elkészítés (2): Az összevagdalt zuzmóból két teáskanálnyit negyed liter forró vízzel leöntünk és egy fél perc elteltével leszűrjük. A folyadékot, amely csaknem kizárólag keserű anyagokat tartalmaz, kiöntjük. A zuzmót újabb negyed liter forró vízzel leöntjük, 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
A második fajta főzet kevesebb keserű anyagot tartalmaz, ezáltal gyermekek számára alkalmasabb. Mivel azonban ez az eljárás a zuzmó antibiotikumos hatását nagyrészt megszünteti, a felnőtteknek inkább az első készítési mód ajánlatos.
Izlandi csirkecomb
Hozzávalók:
- 8 db közepes nagyságú lebőrözött csirkecomb (ezt ki kell klopfolni)
- A páchoz:
- 3/4 dl olaj
- fél citrom leve
- fél citrom reszelt héja
- 1-2 gerezd tört fokhagyma
- 1 mokkáskanál mustár
- 1 mokkáskanál oregánó
- késhegynyi törött bors
- só
Elkészítés:
A pácléhez valókat alaposan összekeverjük. A csirkecombokat egyenként beleforgatjuk és egy tálba fektetjük. A megmaradt páclevet is ráöntjük, a tálat légmentesen lezárjuk, és legalább 1 napra hűtőszekrénybe rakjuk.
Ezután a csirkecombokat tűzálló tálba vagy zománcos tepsibe egymás mellé fektetjük, és a sütőben szép pirosra sütjük.
Kínáljunk hozzá dúsan petrezselymezett rizst és fejes salátát.
Ezután a csirkecombokat tűzálló tálba vagy zománcos tepsibe egymás mellé fektetjük, és a sütőben szép pirosra sütjük.
Kínáljunk hozzá dúsan petrezselymezett rizst és fejes salátát.